Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Tijd voor bezinning in je huwelijk

Oud en nieuw: Terugkijken en vooruitkijken in je huwelijk

Voor mij zijn er twee perioden in het jaar waarin ik tot rust kan komen. Dat zijn de kerstvakantie en de zomervakantie. Er is tijd om te bezinnen, om terug te kijken op hoe het gegaan is, en om vooruit te kijken en plannen te maken. Ik ervaar het altijd als waardevol om bij te tanken en richting te kiezen voor de komende maanden. Zeker nu, rond oud en nieuw, nu de kerstdrukte achter de rug is, is er die tijd voor reflectie en plannen. Ook voor je huwelijk! Hoe ging het afgelopen jaar? Wat zou je willen veranderen komend jaar?

Tijd voor bezinning in je huwelijk

bron: Pexels 

Terugkijken en vooruitkijken

Het is goed om zo nu en dan eens even te checken samen hoe je vind dat het gaat. Dat kan op heel veel gebieden; je gezin, de kinderen, je baan, de kerk, maar ook in je huwelijk! Hoe staat het er voor in jullie relatie? Niet om een beerput vol met verwijten open te halen natuurlijk, dan had je al veel eerder het gesprek aan moeten gaan. Maar om samen terug te kijken, tevreden te zijn met wat er mooi was, maar ook om eerlijk te zijn naar jezelf en te kiezen wat je zou willen veranderen. Want als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.

Wat zou je willen veranderen?

Je geliefde kun je niet veranderen, hoe graag je dat misschien ook zou willen. Jezelf kun je wél veranderen, ook al kost dat soms behoorlijk moeite, het kan echt! (weet ik uit ervaring). Wil je echt je huwelijk verbeteren, en durf je kwetsbaar te zijn? Vraag dan aan je geliefde wat hij of zij in jou veranderd zou willen zien het komende jaar, en neem dat serieus in overweging. Het zou wel eens meer effect kunnen hebben dan je denkt, als je daarin investeert. Je laat er namelijk mee zien dat je belangrijk vindt wat je geliefde belangrijk vindt, en daarmee toon je je liefde!

Gespreksvragen

Vragen die jullie elkaar zouden kunnen stellen zijn bijvoorbeeld:

 • Welke gebeurtenissen verwacht je komend jaar, en hoe wil je daarmee omgaan?
 • Welk cijfer geef je onze communicatie het afgelopen jaar? Wat zouden we anders kunnen doen?
 • Waar kijk je met plezier op terug afgelopen jaar? Wat vond je moeilijk?
 • Is er iets wat je graag zou willen veranderen aan ons huwelijk? Wat zou je daar zelf voor willen doen?
 • Wat zou je het liefst willen dat ik anders zou gaan doen?
 • Wat in ons huwelijk maakt je blij?
 • Welk cijfer geef je ons seksleven? Wat zullen we doen om sleur te voorkomen?
Je huwelijk heeft onderhoud nodig!

Misschien is je huwelijk toe aan een APK, of zelfs een grote beurt? Overweeg eens om samen een MarriageCourse te volgen! Vind je het helemaal niets om samen met andere stellen zoiets te doen? Dan is het LoveSync programma wat voor jullie! Gewoon thuis, in jullie eigen tempo, zonder anderen erbij, in het Nederlands. En als je eerst de relatiecheck invult, krijg je nog korting ook! (en nee, ik krijg er niets voor, maar geloof wel in de kracht van dit soort programma’s om je huwelijk te versterken.)

Wat als je er alleen voor staat?

Ik besef heel goed dat bovenstaande alleen opgaat voor je huwelijk als je er samen voor wilt gaan. Helaas zijn er maar al te veel huwelijk waarin dat niet zo is, en kun je je ook in een huwelijk afschuwelijk eenzaam voelen. (lees ook: Eenzaam in je huwelijk: Wat als je huwelijk niet lekker loopt?) Ook als je de enige bent die wil investeren in jullie huwelijk, zal die investering vroeg of laat toch wat opleveren, dus houd vol!
Weet dat er een God is, die oog heeft voor de eenzamen! Ik geloof dat bidden helpt. God hoort je! En als je wilt, bid ik met je mee.

Ik wens jullie een gezegend 2019, ook in je huwelijk!

 

 

Vertel het verder!

Vorige

Hoeveel seks is genoeg in je huwelijk?

Volgende

Valentijnsdag: kans voor je relatie!

 1. liefdeskruiden

  Mooi Gerben, ook jullie veel heil en zegen in 2019 gewenst.

 2. Coleta van Bekhoven

  “Want als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.” Mooie gezegd. Belangrijk om creatief te zijn in je gedrag, want dat houdt de liefde in beweging.
  Jullie ook een liefdevol, geukkig en speels 2019 toegewenst. Coleta namens Altijd Blijven Spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén