Hoewel iedereen verschillend is, verlangen we allemaal naar intimiteit. Misschien ziet het er voor de één uit als dichtbij elkaar zijn, voor de ander is intimiteit een knuffel of begrepen worden. (Veel mannen denken gelijk aan seks, maar daarover later meer…).
Door intimiteit ervaren we dat we er mogen zijn, dat we oké zijn, en voelen we ons geliefd en gewaardeerd. Dat klinkt misschien als een open deur, maar als je dit begrijpt, dan kan het je enorm helpen om je relatie te versterken, goed te houden, maar ook bijvoorbeeld een affaire voorkomen.

Iedereen verlangt naar intimiteit
bron: 123rf

Affaires

Het is niet voor niets dat vrijwel alle affaires beginnen als “gewone vrienden”. Er is bijna altijd sprake van een tekort aan waardering en intimiteit in de bestaande relatie.

Zo verging het ons jaren geleden ook. Ik ervoer een tekort aan intimiteit, en we praten er samen niet (genoeg) over. Sterker nog: het sloop er onbewust in. Voor mij uitte dat tekort zich in een lage waardering van ons seksleven. Maar dat bleek eerder het gevolg dan het probleem zelf: We hadden niet genoeg oog voor elkaars verschillen, en onze verschillen in behoeften en intimiteit. En in dat tekort, was er opeens iemand in de buurt die mijn aandacht waardeerde, en wel waardering liet merken. En een affaire was geboren.
Zo gemakkelijk kan het dus gaan. (Maar als je dat weet kun je het ook voorkomen!)

Iedereen verlangt naar liefde

Diep in ons hart verlangt ieder mens naar liefde. Geaccepteerd zijn en gezien worden. Aandacht voor jou als persoon, complimenten voor wie je bent of wat je doet, en te horen krijgen dat je er mag zijn! Daarom bestaan er likes op Facebook en Instagram, omdat ze tellen als een beetje waardering. Daarom bestaat er porno, omdat het een uitnodiging lijkt van een gewillige seksuele vrouw naar een man. En voor een man telt dat als waardering. Er is achter dat schermpje een vrouw die zich beschikbaar stelt, blijkbaar naar hem verlangt. Ook al is ze digitaal en weet iedereen dat waardering zo echt niet werkt, het lijkt de honger naar intimiteit te vullen…

Seks als intimiteit

Voor veel mannen lijkt intimiteit er uit te zien als seks, maar niets is minder waar! Als een man genoeg seks krijg gaat zijn intimiteitsbehoefte er ook anders uitzien. Dan zal hij ook in staat zijn om op een andere manier aan jouw behoeften als vrouw te voldoen. Als je honger hebt kun je alleen aan eten denken, maar als de honger eenmaal gestild is, is er ruimte voor veel meer dan alleen maar eten. En zo werkt het ook met seks. (Geloof je het niet? probeer maar eens een zogenaamde “seks-challenge”: 7, 10 of zelfs 30 dagen op rij seks, en zie wat er gebeurt!)

Als je honger hebt kun je alleen aan eten denken, maar als de honger eenmaal gestild is, is er ruimte voor veel meer dan alleen maar eten. En zo werkt het ook met seks!

Voor de meeste vrouwen staat seks niet bovenaan hun lijstje, maar is er altijd wel iets anders: Begrepen worden, tijd samen doorbrengen, of luisteren naar elkaar kunnen letterlijk een wereld van verschil maken. Zowel in het opbouwen van een tekort, als van een tegoed. Voor veel vrouwen geldt dat eerst deze vormen van intimiteit aandacht nodig hebben, en daarna is er ruimte voor andere dingen, zoals seks. Over verschillen gesproken!

De emotionele bankrekening

Stephen Covey, een Amerikaans auteur van boeken over succesvol leven, heeft hier een treffende term voor bedacht: De emotionele bankrekening. Iedereen heeft een emotionele bankrekening, en alle interactie met de mensen om je heen doet er iets mee: een storting of een opname. Over het algemeen doen mensen waar je weinig band mee hebt hooguit kleine stortingen of opnames, maar mensen die dichtbij staan, kunnen enorme stortingen doen, of je juist enorm raken met een grote “opname”.

Jouw geliefde heeft ook een emotionele bankrekening, en jij hebt er ook één. De kans is groot dat stortingen er bij jou heel anders uitzien dan bij jouw geliefde. Het verhaal over de 5 liefdestalen legt dat heel goed uit. Met die wetenschap kun je niet alleen gemakkelijker het gesprek aangaan over hoe jullie allebei bepaalde dingen ervaren: als storting of als opname, maar ook daadwerkelijk bewuster met je relatie omgaan. Als je weet wat bij je geliefde een enorme storting kan zijn, waarom zou je juist dat dan niet doen?

Als je weet wat bij je geliefde een enorme storting kan zijn, waarom zou je juist dat dan niet doen?

Ik hoor je toch niet denken dat precies dát ene wat je geliefde enorm goed zou doen, nou net dát is wat jij eigenlijk niet ziet zitten? Liefde is een keuze, weet je nog? Weet je niet wat jouw geliefde enorm zou waarderen in jullie relatie? Waarom vraag je het niet gewoon eens! Zeg bijvoorbeeld: “Liefste, ik wil jou heel graag geven waar je naar verlangt. Misschien vind ik het lastig en heb ik nog tijd nodig om er te komen, maar ik wil wel heel graag weten wat jij enorm zou waarderen in onze relatie. Wil je me dat vertellen?”

Ja maar, ik dan?

Misschien ben je wel bang dat jullie relatie alleen om je geliefde gaat draaien als jij ervoor kiest om vol te storten op zijn of haar rekening: Om alles uit de kast te halen om je waardering te laten zien, ook al vind jij het moeilijk, of begrijp je het niet. En misschien is dat in eerste instantie ook wel zo. Lijkt het wel een bodemloze put waar je je liefde in blijft storten. Zeker als jullie relatie al langer stroef loopt, kan dat zo lijken. Want hoewel het serieus liefhebben van je geliefde ook heel snel verandering kan brengen, kan het ook heel lang duren, zeker daar waar patronen diep ingesleten zijn, of spreekwoordelijke muren hoog opgetrokken. Muren afbreken kost tijd, en heel veel energie, maar houd vol, het kan echt!

Communicatie is intimiteit!

Intimiteit kan niet zonder elkaar te kennen. Adam (be)kende zijn vrouw Eva, en zo is het ook zaak dat wij elkaar als geliefden kennen. Daar komt heel wat bij kijken, en dat is nooit af! Om elkaar goed te (leren) kennen is veel tijd en veel communicatie nodig. Kwetsbaar durven zijn, je laten kennen, en elkaar vertrouwen geven, zijn ingrediënten die intimiteit mogelijk maken. Maar bij intimiteit draait het om de ander, met ruimte voor jezelf. Liefde is eerst geven, waarna er ruimte ontstaat om te ontvangen. En soms zit daar (veel) tijd tussen…

Uitdaging in intimiteit

Iedereen heeft behoefte aan intimiteit. Ook jouw geliefde. Ken je de behoeften van je man of vrouw? Weet je waar hij of zij naar verlangt wat je om welke reden dan ook nog nooit gedaan hebt? Trek de stoute schoenen aan, en ga het gewoon te doen!

Vertel het verder!