Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Hoeveel seks is genoeg in je huwelijk?

Hoeveel seks is genoeg in je huwelijk?

In vrijwel ieder huwelijk verlangt één van beide partners méér naar seks dan de ander. Vaak is dit de man, maar weet dat je niet alleen bent als je als vrouw vaker en meer zin hebt! Als “vrager” om seks lijkt het wel alsof je nooit genoeg krijgt. En voor de partner met een lagere seks-drive lijkt het alsof je nooit genoeg kunt geven. Hoeveel seks is eigenlijk genoeg in je huwelijk?

Hoeveel seks is genoeg in je huwelijk?

Bron: 123rf

Nooit genoeg seks

Jarenlang heb ik me als degene met hogere seks-drive in ons huwelijk in deze spagaat gevoeld. Vol met onbegrip voor het anders zijn van mijn vrouw met minder zin, had ik altijd zin in méér seks, zin in verandering, het was nooit genoeg. En andersom voelde het voor mijn vrouw alsof ze nooit genoeg kon geven, en altijd te kort schoot. Het voelde alsof seks alleen voor mij was. Gelukkig hebben we ondertussen allebei veel geleerd: Dat we allebei anders zijn, en dat dat heel normaal is. Dat seks niet alleen voor mij is, maar ook voor mijn vrouw. En dat het eigenlijk niet gaat om seks in het huwelijk, maar om intimiteit. Samen één zijn; in geest, ziel èn lichamelijk in seks.

Intimiteit

De juiste vraag zou dan ook niet moeten zijn, hoeveel seks is genoeg? Maar: Hoeveel intimiteit wil je in je huwelijk? Als je je geliefde benadert vanuit je eigen behoefte zal het nooit genoeg zijn. Maar als je je geliefde benadert vanuit zijn of haar behoefte, dan zul je zien dat je samen een veel diepere intimiteit in jullie huwelijk kunt ervaren. En het kan niet anders of die intimiteit bestaat (ook) uit seks.

Als je je geliefde benadert vanuit je eigen behoefte zal het nooit genoeg zijn.

Seks als wondermiddel voor je huwelijk

Maar andersom werkt het ook! Een jaar of wat geleden hebben wij meegedaan met een 10 daagse seks “challenge”, georganiseerd door een Amerikaanse blog. Ja, inderdaad, 10 dagen achtereen iedere dag seks. Dat klinkt misschien best heftig, en dat was het ook ;), maar het was ook ronduit fantastisch. Voor ons allebei. Want je huwelijk (en jezelf) verandert werkelijk als je elke dag seks met elkaar hebt. Ruziën deden we niet meer. We waren de hele dag door veel meer bij elkaar betrokken, veel intiemer samen, en ons huwelijk heeft er echt een boost door gekregen. Er was geen wedstrijd meer om seks, waardoor we onze aandacht op elkaar hadden. Laatst las ik een blog van een stel dat een maand lang om de dag seks had. Ze schrijft:

“We flirten zoals we anders nooit deden, begrepen elkaar veel beter, en we waren gelukkiger. Het verbeterde ons huwelijk enorm: Meer verbinding, intimiteit, vergeving, communicatie. Het bracht in ons allebei het beste naar boven.”

Op internet kun je heel veel vergelijkbare verhalen vinden, met allemaal dezelfde uitkomst: Een periode van afgesproken (bijna) dagelijkse seks doet wonderen voor je huwelijk.

Seks is als eten

Waar ik vroeger dacht altijd zin te hebben – en het liefst nog meer, – werd dat gaandeweg anders. Het is net als met eten: Als je goed honger hebt, denk je echt heel veel op te kunnen, en blijf je aan eten denken. Maar als je eenmaal aan het eten bent, blijkt toch dat je eerder genoeg hebt dan gedacht. Met 10 dagen iedere dag seks heb ik wel geleerd dat die honger naar seks ook een keer ophoudt. Dag 6 viel al niet mee 😉 Daarna leek het anders te worden. Nog intiemer, omdat de “honger” gestild was.

Van vrijen krijg je zin

Seks maakt zin. Dat klinkt raar misschien, maar ook daarvan zijn wij niet de enigen die dat ervaren hebben. Van meer vrijen, krijg je meer zin. Andersom geldt ook: Van minder vrijen, krijg je minder zin. Als je dus in een situatie zit waarin seks in jullie huwelijk zeldzaam is geworden, dan is het zaak om die vicieuze cirkel te doorbreken en je over het niet hebben van zin heen te zetten. Zet je ertoe om vaker zin te maken en de liefde te bedrijven, en je zult steeds gemakkelijker zin krijgen. Daarnaast geldt voor alles wat je vaker doet: Je wordt er beter in, en je kunt er meer van genieten!

Daarmee is de vraag “Hoeveel seks is genoeg in je huwelijk?” niet beantwoord, en dat zou je ook niet moeten willen. Daarmee zou je huwelijk een contract zijn, waarbij je aan de gestelde voorwaarden moet voldoen. Liefde werkt andersom, en dat maakt het soms ingewikkeld te begrijpen.

Het geheim van het huwelijk

Het geheim van het huwelijk is niet genoeg krijgen, maar jezelf geven. In de bijbel staat in Efeze 5:25 en 28:

Mannen, jullie moeten van je vrouw houden. Net zo veel als Christus van de kerk houdt. Hij heeft zelfs zijn leven gegeven voor de kerk.
Een man moet van zijn vrouw houden zoals hij van zijn eigen lichaam houdt. Als je van je vrouw houdt, dan houd je van jezelf.

Richt je dus niet op je eigen verlangens, weeg niet af op een weegschaaltje of je wel genoeg gekregen hebt, maar richt je op de verlangens van je geliefde!
Wil je meer intimiteit ervaren in je relatie? Waarom zouden jullie niet eens proberen om 10 dagen (of zelfs een maand) iedere dag seks te hebben samen?

 

Vertel het verder!

Vorige

Eenzaam in je huwelijk: Wat als je huwelijk niet lekker loopt?

Volgende

Oud en nieuw: Terugkijken en vooruitkijken in je huwelijk

  1. liefdeskruiden

    De juiste vraag zou dan ook niet moeten zijn, hoeveel seks is genoeg? Maar: Hoeveel intimiteit wil je in je huwelijk? Prachtig omschreven, die kan op een tegeltje.

  2. Anoniem

    Bedenk dan wel dat seks niet alleen penetratie is, maar ook knuffelen oid

    • Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in! Seks is zoveel meer dan alleen dat! Goed dat je het noemt, ik zal daar binnenkort ook eens een blog over schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén