Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Wat als je huwelijk niet lekker loopt?

Eenzaam in je huwelijk: Wat als je huwelijk niet lekker loopt?

Prachtig natuurlijk als je samen aan je huwelijk kunt werken, samen een team vormen, en alles tussen jullie bespreekbaar is. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Misschien lees je dit en voel je je eenzaam in jullie huwelijk, weet je niet hoe je verder moet of denk je er wel eens aan het bijltje erbij neer te gooien. Dan heb je het niet gemakkelijk, en heb ik echt met je te doen. Weet dat ik voor je bid, ook al ken ik je niet. Geef niet op, er is echt hoop op verbetering, ook voor jouw huwelijk!

Geef niet op!

Statistieken laten zien dat de kans heel groot is dat als jullie bij elkaar blijven je over 5 jaar veel gelukkiger met je huwelijk bent. Er mee ophouden lijkt misschien een oplossing, maar zal je niet gelukkiger maken. Juist door vol te houden, en er voor te vechten zul je overwinningen behalen, en samen iets moois kunnen bereiken. Geef dus niet op, hoe moeilijk ook, maar houd vol!

Positiviteit helpt!

Zoek naar de mooie kanten van je partner. Waar ben je voor gevallen toen je verliefd was? Waarschijnlijk kun je zo een lijst noemen van irritaties, maar doe je best eens voor een lijstje positieve punten!
Ga elkaar dagelijks complimenten geven. Spreek naar elkaar uit wat je bewondert in elkaar en waar je dankbaar voor bent. Echt, woorden hebben kracht, niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor jou als je ze uitspreekt. Zoals je over je partner spreekt, zo ga je ook over hem of haar denken. En dat is wat je wilt als je voor je huwelijk wilt gaan. 

Maak je lief blij!

Probeer iedere dag je man of vrouw ergens blij mee te maken. Dat kan van alles zijn: een kadootje, iets wat je voor elkaar doet, een vriendelijk woord, of juist een open oor, een spelletje spelen of een wandeling maken, of misschien wel het initiatief voor seks. Denk nou niet: “Seks? Daar ben ik echt niet voor in de stemming!”, maar kies er met volle overtuiging voor om je man of vrouw gelukkig te willen maken. Als jij je eenzaam voelt, en de verbinding mist, kun jij die verbinding maken. Wanneer jij je eenzaam voelt, is er een grote kans dat je man of vrouw zich ook eenzaam zal voelen. Die verbinding ontstaat niet vanzelf, daar zul jij voor moeten kiezen en voor moeten werken. Probeer te bedenken waar jij je lief een plezier mee zou kunnen doen. Doe dat, en ga er helemaal voor. Als je het moeilijk vind om iets te bedenken, probeer dan in te schatten wat de liefdestaal van je man of vrouw is. Nog mooier is natuurlijk als je het gewoon kunt vragen.

Liefhebben is een keuze, en dat kun je ook echt als je het gevoel mist

Kies ervoor om lief te hebben!

Misschien heb je helemaal geen zin om zoiets voor je man of vrouw te doen? Bedenk dan dat je elkaar trouw en liefde beloofd hebt, ook in de slechte tijden als het niet vanzelf gaat. Liefhebben is een keuze, en dat kun je ook echt als je het gevoel mist, of je eenzaam voelt. Als jij je liefde laat zien aan je geliefde kan het niet anders of het zal een positieve uitwerking hebben op jullie huwelijk. Misschien niet binnen een paar dagen, maar geef niet op, en kies er keer op keer voor om je man of vrouw onvoorwaardelijk lief te hebben.
In de tijd dat ons huwelijk moeizaam ging was het voor mij een dagelijks ritueel: Iedere morgen in de bus bedacht ik me wat ik die dag voor mijn vrouw zou kunnen doen om mijn liefde te laten zien. Het heeft ons heel veel geholpen om opnieuw van elkaar te kunnen houden en het vertrouwen weer op te bouwen.

In de bijbel in Efeze 5:33 staat:

In ieder geval moeten mannen dus net zoveel van hun vrouw houden als van zichzelf. En vrouwen moeten respect hebben voor hun man.

Mannen; Je vrouw heeft het nodig om zich door jou geliefd te weten!
Vrouwen; Je man heeft het nodig om zich door jou gerespecteerd te weten!

Kies ervoor om te vergeven!

Zolang je steeds bedenkt wat jou allemaal is aangedaan, of wat je man of vrouw anders had moeten doen, zul je niet lief kunnen hebben. God roept ons niet voor niets op om te vergeven! Vergeven maakt ruimte voor liefde. Ook dit zal heel vaak eerst een bewuste keus zijn, maar als je niet vergeeft, dan zul je niet verder komen in jullie huwelijk.

Maak je huwelijk belangrijk!

Maak je huwelijk tot prioriteit. Laat niet je kinderen, je werk of je familie belangrijker zijn in je leven. Als je huwelijk goed is, kun je samen voor de kids, jullie families en jullie inkomen zorgen. Als je er alleen voor staat is dat echt veel moeilijker. Zorg er eerst voor dat jullie samen een team vormen, en de uitdagingen die op jullie pad komen samen kunnen oppakken in plaats van alleen. Samen sta je sterk!

Hulp zoeken is niet erg!

Kom je er niet uit samen, of zijn er dingen gebeurd in het verleden die jou, jullie huwelijk of je kijk op seksualiteit beschadigd hebben, zoek dan hulp. (Dat kan in de kerk, of kijk bijvoorbeeld op ikzoekchristelijkehulp.nl) Het is echt niet raar als je er zelf of samen niet uitkomt. Hulp vragen is niet beschamend, maar laat juist zien dat je sterk bent en de juiste keuzes durft te maken. Het mooiste is natuurlijk als je samen hulp kunt krijgen, maar als je man of vrouw niet wil, ga dan alleen.
En niet onbelangrijk: Vergeet nooit dat er een machtig God is die jou ziet, je kent, precies weet hoe eenzaam je bent, en wat je allemaal hebt meegemaakt. Hij houdt van jou, Hij wil je helpen, breng je problemen bij Hem!

Het helpt als je mensen om je heen hebt die je steunen, die net als jij voor jullie huwelijk willen gaan. Natuurlijk mag je je frustraties best eens uiten, maar zoek mensen om je heen die je ook willen bemoedigen, je helpen om positief te blijven en vol te houden.

Houd vol!

 

 

Vertel het verder!

Vorige

Kokosolie: Onmisbaar op jullie nachtkastje!

Volgende

Hoeveel seks is genoeg in je huwelijk?

 1. esther

  Geweldige blog Gerben. Ik pik hem en zet hem op FB pagina.

  Toch een kleine aanvulling.
  Mannen; Heb je vrouw lief! Dat is belangrijk voor haar. Kijk naar hoe ze beweegt, hoe haar haar langs haar gezicht valt, hoe het licht in haar ogen weerkaatst enz. Want als je naar haar kijkt en zoekt naar mooie dingen bij haar, wordt ze (weer) begeerlijk voor je.
  Vrouwen; Help je man een beetje. De meeste mannen hebben hun vrouw lief, maar weten niet hoe ze dat moeten uiten. Heb je een knuffel nodig, ga naar hem toe en knuffel hem. Zeker weten dat de knuffel wordt beantwoord.

  Vrouwen; Heb respect voor je man. Dat is belangrijk voor hem. Voor een politie agent heb je toch ook respect. Niet omdat hij zo lekker ruikt of omdat hij er zo verzorgt uit ziet, maar omdat hij dat uniform draagt. We leven in een maatschappij dat respect ‘verdient’ moet worden. Maar dat is niet bijbels. Je hebt respect voor de agent, ook al is hij nog zo’n PIEP.
  Mannen; Help je vrouw om respect te krijgen. Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Echt het is niet moeilijk. Maak het bed op, gooi die berg met vuile was eens in de mand i.p.v. onder het bed, een app-je midden op de dag da je aan haar denkt. Dat doet een vrouwen hart sneller kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén