Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Verschillen, maar samen een team

Verschillen in je relatie – wat kun je ermee?

Verschillen in een relatie kunnen een grote rol spelen. Daar waar je in eerste instantie viel op je geliefde omdat hij of zij zo lekker anders was, zijn de verschillen later vaak een bron van ergernis en irritatie. Maar wat kun je nou eigenlijk met die verschillen?

Verschillen, maar samen een team

Waar stellen uit elkaar gaan worden verschillen vaak genoemd als reden. “Er is geen klik meer”, “we zijn te verschillend”, of ook wel: “we zijn uit elkaar gegroeid”.
Hoe hebben die verschillen zo groot kunnen worden?

Iedereen is anders

Mensen zijn altijd verschillend. De één meer dan de ander πŸ˜‰ , maar er is geen huwelijk waarin de man en de vrouw niet van elkaar verschillen. Simpelweg omdat mannen en vrouwen nou eenmaal anders zijn. Maar ook omdat iedereen zijn eigen achtergrond, opvoeding en ervaringen met zich meeneemt. Dat rugzakje, samen met je karakter, maakt jou tot een uniek persoon. Daardoor reageer je anders, heb je andere verwachtingen en ga je anders met mensen om dan je geliefde.

Een team

In een huwelijk vorm je samen een team. Een team werkt optimaal als juist niet iedereen hetzelfde is, want dan kan de één de ander aanvullen, en samenwerkend veel meer bereiken dan alleen. Daarvoor is het wel nodig dat je elkaar erg goed kent, en weet waar de verschillen zitten. Natuurlijk zijn er in een team ook overeenkomsten nodig, anders is het een team van los zand. Zo is een gezamenlijk doel erg belangrijk, en een uitgesproken inzet naar het team. Ook gedeelde normen en waarden helpen voor de eenheid in een team.

Het huwelijk is een team

In een huwelijk is het niet anders. Een huwelijk kan alleen floreren als er voldoende gezamenlijk is, en de verschillen optimaal benut worden.

Gezamenlijke inzet

Gezamenlijke inzet hebben jullie uitgesproken op je bruiloft, weet je nog?

Ik wil je man (vrouw) zijn
en ik beloof je trouw te blijven
in goede en kwade dagen,
in armoede en rijkdom,
in ziekte en gezondheid.
Ik wil je liefhebben en waarderen
al de dagen van mijn leven.

Die belofte hebben jullie gedaan. En misschien zit je nu wel in de kwade dagen, in armoede of ziekte, en moet je jezelf er iedere dag aan herinneren dat je beloofd hebt lief te hebben, trouw te blijven en je lief te blijven waarderen. Hou vol! Geef niet op! Er komen echt weer betere tijden, en dan zul je zien dat door de dalen heen jullie relatie alleen maar beter is geworden.

Gezamenlijk doel

Een gezamenlijk doel heb je misschien nog nooit zo over nagedacht, maar je zult zien dat jullie dat toch vaak gehad hebben in een bepaalde periode: Bijvoorbeeld een nieuw huis, een gezin stichten, lange reizen maken, of misschien de zending in. Als je samen een doel voor ogen hebt, dan bindt dat samen, en zal dat jullie relatie ten goede komen. Als je dat weet, kun je er natuurlijk ook bewust voor kiezen om op zoek te gaan naar een gezamenlijk doel!

Gedeelde normen en waarden

Gedeelde normen en waarden zijn zeker zo belangrijk voor de eenheid in je huwelijk: Als de één bijvoorbeeld gelovig is, en de ander niet, dan zal het niet meevallen. Maar als jullie dezelfde prioriteiten in het leven hebben maakt dat het een stuk makkelijker. Als dat niet helemaal hetzelfde is, hoeft dat nog geen probleem te zijn, maar is het wel de moeite waard om er goed over te praten. De kunst zal zijn om elkaar de ruimte te geven in elkaars prioriteiten.

Hebben jullie wel eens allebei het prioriteitenlijstje van je leven gemaakt, en dan besproken samen?
Wat vind jij belangrijk in je leven? Maak maar eens een top 5! Denk bijvoorbeeld aan:

 • werk
 • kinderen
 • vriendschappen
 • God
 • samen dingen doen
 • ontspanning
 • sport
 • uitgaan
 • intimiteit / seks
 • familie
 • kerk
 • hobby’s

Ken elkaars verschillen!

Hoe goed kennen jullie elkaar eigenlijk? Hebben jullie elkaar verteld van je kindertijd, van je jeugd, de mooie herinneringen, en de moeilijke? Kennen jullie elkaars dromen en angsten, weet je waarmee het rugzakje van je geliefde gevuld is geraakt in de loop der jaren?
Om elkaar goed te kennen is tijd nodig, heel veel tijd. Daarom is het zo belangrijk om samen tijd door te brengen. Na meer dan 20 jaar huwelijk plannen wij nog steeds om regelmatig samen te eten, samen te dromen en ons hart te openen voor elkaar om elkaar iedere keer nog beter te leren kennen. Als wij dat niet doen loopt het een stuk stroever in ons huwelijk hebben we geleerd.

Maar als je dat wel doet, dan kun je haast niet uit elkaar groeien. Dan worden jullie verschillen geen probleem in je huwelijk, maar kun je samen ontdekken hoe je juist door de verschillen elkaar kunt aanvullen, en zo elkaar mooier maken in het huwelijk.
Tip: Doe eens een Marriage Course samen!

Leren praten

Ben je geen prater, of heb je het nooit geleerd? Als je het wilt, kun je het echt leren! Vind je het lastig om het gesprek op gang te houden? Ook dat kun je leren. De belangrijkste dingen zijn: Stel open vragen, luister goed, en stel je hart open om te delen. Geef niet op als het in 1 keer niet lukt. Oefening baart kunst!
Er zijn tegenwoordig tal van vragensetjes die jullie kunnen helpen om het eens over iets anders te hebben. Verlang je naar betere seks? Als je er samen over leert praten, gaat het echt beter worden.
Tip: Download gratis het spelletje Pikante Pot voor een goed gesprek over seks en intimiteit!

Accepteer elkaars verschillen

Om samen een team te vormen in jullie huwelijk is het niet alleen belangrijk dat jullie elkaars verschillen kennen, en erover praten, maar ook dat jullie elkaars verschillen accepteren. Dat betekent dat je het ok vind dat je geliefde verschillend is, sterker nog, dat je hem of haar niet probeert te veranderen. Natuurlijk mag je elkaar zeggen wat je leuk vind, waar je van geniet (of juist niet), en waar je naar verlangt, maar laat het aan de liefde van de ander over om het je te geven. En andersom natuurlijk ook! Geef ruimhartig aan je geliefde waar hij of zij naar verlangt!
Kennen jullie elkaars liefdestalen? Want dat is de manier om je geliefde te laten merken dat je van hem of haar houdt!

Belangrijk is om ruimte te hebben voor elkaar, en ruimte voor je geliefde en jezelf. Niet eisend, maar gevend, zoals het met alles in het huwelijk zou moeten zijn.

Lukt het jullie om jullie verschillen te omarmen?


Als je via deze link bij bol.com bestelt steun je deze site!

Vertel het verder!

Vorige

Prikkelende vragen uit de Pikante Pot

Volgende

Relatie inspiratie – februari 2020

 1. Duidelijke blog en mooi uitgewerkt onderwerp! Wij hebben uiteraard ook onze verschillen en vooral in de beginjaren moesten we daar erg aan wennen. Sommige dingen zijn nooit echt helemaal veranderd en die hebben we geaccepteerd van elkaar. Op die manier geef je de ander ook ruimte om zichzelf te kunnen zijn/blijven. En als het even kan, komen we elkaar tegemoet. Het is en blijft een uniek samenspel!

 2. De verschillen zijn zondermeer heel erg boeiend. Wij hebben pas de laatste jaren geleerd om er mee om te gaan. Niet alles is op te lossen, maar liefde kan heel veel hebben. Dit onderwerp hebben we op Liefdeskruiden ook al eens behandeld, maar een frisse kijk er op is altijd fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén