Lukt het jou om het diepst van je hart aan je geliefde te laten zien? Deel je alles met je vrouw? Hoe moeilijk vind je het om jezelf bloot te geven voor je man? Durf je kwetsbaar te zijn?
In Genesis 2:25 staat: En zij waren beiden naakt, Adam en zijn vrouw, maar zij schaamden zich niet.
Vandaag de dag kost kwetsbaarheid heel wat meer moeite. Toch loont het om jezelf te leren geven in je relatie!

De kracht van kwetsbaarheid: Jezelf bloot geven
pixabay

kwetsbaarheid is geven

Van nature deel ik niet makkelijk mijn gevoelens met anderen. Zelfs in ons huwelijk vond ik dat moeilijk. (En soms nog.) Tot ik jaren geleden een keer op een training voor mijn werk leerde dat relaties tussen mensen groeien door je kwetsbaar op te stellen. Ik ervoer dat door het praten met iemand over mijn kwetsbare gevoelens een verbinding ontstond, en dat door die verbinding een zakelijk gesprek ook veel gemakkelijker werd. Door iets van mijzelf te geven, ontstond vertrouwen. Ik ontdekte de kracht van kwetsbaarheid!

Dat geldt niet alleen in werksituaties, maar ook in je huwelijk! Naarmate je meer laat zien aan je geliefde wie je werkelijk bent, tot in het diepst van je hart, des te meer vertrouwen kan er groeien, en wordt de verbinding maken gemakkelijker. Ook lichamelijk werkt dat zo. Adam en Eva waren naakt en schaamden zich niet voor elkaar. De verbinding was volkomen, niet gehinderd door enige schaamte of angst, want er was nog geen zonde, geen angst en geen schuldgevoel.
Wij zitten in een situatie waarin dat allemaal anders is, en bij het jezelf geven aan je geliefde kunnen er allerlei gedachten opkomen als: Hij vind me niet mooi. Of: Wat als ze erachter komt dat ik soms helemaal niet zo aardig ben? of Wat als zij niet om kan gaan met mijn verleidingen en worstelingen? En we laten ons er door overhalen om het maar voor ons zelf te houden, lekker veilig.

kwetsbaarheid is weten dat je kostbaar bent

Vaak worden we gehinderd door ons zelfbeeld, door angst om afgewezen te worden of bang om de band die er is kapot te maken. Soms zijn we bang om herinneringen van vroeger of misstappen uit het verleden op te rakelen. Angst maakt meer kapot dan je lief is…

Als je negatief over jezelf denkt, zul je moeite hebben met jezelf te geven aan je geliefde. Het voelt dan alsof je iets stoms geeft, en dat doe je niet, dus geef je jezelf niet. Het resultaat is dat jullie gesprekken alleen gaan over de “organisatie” van je gezin, blijft het licht uit tijdens de seks, en gaat de badkamer op slot als je je omkleedt.
Herkenbaar? Weet je dat je aan het zondigen bent? Je bent door God prachtig gemaakt, en Hij vindt jou mooi. Wie ben jij om negatief over jezelf te denken?Jesaja 43-4

kwetsbaarheid is kwetsbaar

Zit je verleden je in de weg? Weet dat God je alles heeft vergeven, en niet naar je verleden kijkt!
Vind je het moeilijk om je man of vrouw het vertrouwen te geven om je kwetsbaar op te stellen, en weet je niet hoe te beginnen? Soms lijkt het een dooddoener te worden, maar: praat erover samen! Vertel elkaar dat je graag meer van jezelf wilt geven, en dat je dat moeilijk vindt. Geef elkaar de ruimte, en veroordeel elkaar niet! Kwetsbaarheid heet niet voor niets kwetsbaarheid, daar moet je dus voorzichtig mee omgaan! Accepteer elkaar zoals je bent!

kwetsbaarheid kost tijd

Het moge duidelijk zijn dat dit soort momenten niet gebeurt onder het avondeten als de kids ruzie maken over het inruimen van de vaatwasser. Nee, voor echte intimiteit is ook intimitijd nodig! Tijd samen, waarin ruimte is voor kwetsbaarheid is zo belangrijk! In ons drukke bestaan gaat dat niet vanzelf, en daarom hebben wij ervoor gekozen zo nu en dan tijd te plannen samen om dit mogelijk te maken. Plan een date-night en denk er van te voren over na hoe jullie deze in gaan vullen. Vind je het moeilijk om de juiste vragen te stellen? Ook dat kun je leren! Begin bijvoorbeeld met de vragen van een spelletje als Vertellis of Openhartig, of een vraag van PickWick thee.

Kwetsbaarheid vereist moed

Ontbreekt het je aan moed?

Dan wil ik je bemoedigen! Weet dat God het huwelijk gemaakt heeft om vertrouwen, kwetsbaarheid en liefde tussen jullie op te kweken! Laat je de moed niet ontnemen, maar durf stappen te zetten!

Kwetsbaarheid is balans

Intimiteit is je volledig geven. Niet alleen op seksueel vlak, maar ook op emotioneel vlak. Deze horen hand in hand, samen op te gaan. Jezelf bloot geven zonder jezelf te geven is onbalans. En andersom ook. Intimiteit is je geliefde waarderen, maar je ook gewaardeerd weten. In intimiteit is er veiligheid voor kwetsbare onderwerpen, voor luisteren en je letterlijk bloot geven, vrijheid voor nieuwe ideeën, voor je fantasieën en je dromen.
Dat is de kracht van kwetsbaarheid!

‘De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst
uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de
liefde geen werkelijkheid geworden.’ 1 Johannes 4:18

Vertel het verder!