Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Huwelijk of scheiding?

Investeer je in je huwelijk, of in je scheiding?

Als je niet op let, groei je vanzelf uit elkaar. “Aandacht maakt alles mooier”, zegt IKEA, maar het tegenovergestelde is ook echt waar: Zonder aandacht gaat je huwelijk alleen maar achteruit. “De koek is op” las ik eens, geschreven door iemand die in scheiding lag. Maar ja: Heb je dan ooit de koektrommel gevuld? Een keer wat nieuws gebakken? Of koffie met een taartje wezen eten samen?

Als je niet in je huwelijk investeert, investeer je dus vanzelf in je scheiding. En een scheiding kost je meer dan je lief is. Naast een flinke kostenpost (gemiddeld 3000 € ) ga je er allebei financieel na een scheiding ongeveer 15-20% in koopkracht op achteruit. En dan heb ik het nog niet eens over alle kapotte relaties, breuken met familie en vrienden, gebroken harten, en al het geregel dat er bij komt kijken. Kinderen zijn natuurlijk helemaal altijd de dupe, hoe oud ze ook zijn…

Je kunt maar beter in je huwelijk investeren. Want echt, dat kan geweldig mooi zijn!

Misschien kom je van ver, en staat het er met jullie samen allemaal niet zo heel best voor. Weet dat er hoop is!
Misschien lees je dit, en denk je meteen aan de dingen die je mist in jullie relatie. Die er eerst wel waren, waarom je zo gek op elkaar geworden bent. Laat het er niet bij zitten, en ga er voor om dat weer terug te krijgen!
En misschien lees je dit, en is je huwelijk fantastisch. Vertel dan de mensen om je heen hoe je daar gekomen bent, en laat anderen leren van je ervaringen! (Ik ben ook wel nieuwsgierig hoor! πŸ˜‰ )

Voor ons is het huwelijk dagelijks genieten, maar zeker ook dagelijks investeren. Ook voor ons gaat dat niet vanzelf, en is het iedere dag keuzes maken. Voor iedereen kan dat investeren er natuurlijk anders uitzien, maar toch zullen er ook veel overeenkomsten zijn. Doe je voordeel met onze ervaringen:

8 tips om in je huwelijk te investeren

1. Neem tijd voor elkaar.

Zonder schermpjes, zonder kids, gewoon alleen samen. Iedere dag even kort contact. Zo nu en dan samen er even tussenuit, samen lunchen, uit eten, of een wandeling. En eens per jaar een weekendje er tussenuit. Duur? Scheiden is echt duurder!
Wij gaan regelmatig thuis uit eten. Onze kinderen gaan dan om half acht naar boven, en dan weten ze dat de rest van de avond de benedenverdieping van ons tweeΓ«n is. Lekker samen uitgebreid eten, samen kokkerellen of soms verrassen we elkaar met een lekker diner. En uitgebreid natafelen. Zo hebben we een geweldige avond, zonder al te veel kosten. Je kunt er echt gemakkelijk iets bijzonders van maken: Vergeet niet je voor elkaar netjes te kleden (dames, daar mag best iets spannends onder zitten!) , en gebruik een lekker luchtje (heren, vergeet niet te scheren!). Zet een muziekje op, steek een kaarsje aan.

2. Zoen!

Weet je nog dat jullie genoten van jullie kussen en zoenen toen je verkering had? Waar is dat gebleven? Zoenen verbindt, dus vergeet elkaar nooit te zoenen. En het is nog lekker ook πŸ˜‰ Als je weggaat, voor je gaat slapen, of gewoon als je elkaar tegenkomt. Soms even snel, en soms minder snel, of zelfs uitgebreid, of uitlopend op een vrijpartij.

3. Volg een cursus

Nog nooit een huwelijkscursus gedaan? Doe er dan eens een. Je huwelijk hoeft echt niet slecht te zijn voor je daar voor in aanmerking komt! De MarriageCourse is echt een aanrader. Wij hebben er echt heel veel geleerd, en het heeft ons geholpen. En nee, je hoeft niets in een groep te delen, alles blijft tussen jullie samen. Check marriagecourse.nl voor meer informatie, of voor een cursus in de buurt. Er zijn natuurlijk nog veel meer alternatieven.

4. Maak contact

Maak zoveel mogelijk contact met je geliefde. Stuur elkaar bijvoorbeeld een leuk, spannend of lief berichtje tijdens de lunch. Het is echt geweldig om te merken dat er aan je gedacht wordt.

5. Praat met elkaar!

Over wat je echt bezig houdt, je gevoelens, mooie en moeilijke dingen. En ja, dat heb ik als man echt moeten leren.  Ik ben er nog steeds geen ster in, maar het kan wel! En als ik het kan leren, kan iedereen het πŸ˜›

6. Luister naar elkaar!

Misschien nog wel belangrijker dan praten, is luisteren. Zorg ervoor dat je weet wat je geliefde bezig houdt, en misschien lukt je het om dat ook nog te begrijpen, maar zo niet, dan helpt het al enorm om het “gewoon” te accepteren. Luister dus met aandacht. Daarmee accepteer je je geliefde, ook al zit je zelf anders in elkaar.

 7. Houd de spanning erin!

Doe eens een keer iets nieuws samen. Dat kan een hobby, sport of taak in de kerk zijn. Maar ook jullie seksleven heeft het nodig om op spanning te blijven. Probeer eens een ander standje, of een andere plek om elkaar te beminnen. Wat ook een zinderende avond op kan leveren is om eens een sexy spelletje te doen samen. Als je dat nog nooit gedaan hebt, kan het best even wennen zijn. Laat je niet ontmoedigen, probeer het gewoon nog eens, en zoek er jullie eigen weg in samen.

8. Wees de verandering

Om mee af te sluiten: Stop om je geliefde te veranderen, maar zoek naar waar jij de verandering kunt zijn!
Alle energie die je stopt in het veranderen van je geliefde, is verloren energie. Natuurlijk mag je met elkaar praten over je wensen en verlangens, maar laat de keuze om te veranderen aan de ander. Het zal je een hoop frustratie besparen in ieder geval. Zoek liever naar die dingen waar je zelf in kunt veranderen om meer op Jezus te gaan lijken, en meer de geliefde te worden die jouw geliefde nodig heeft. Makkelijk? Nee zeker niet, maar altijd de moeite waard!

Heb je er wat aan, of heb je waardevolle aanvullingen? Deel ze in een reactie, dan heeft een andere er ook nog wat aan!

Vertel het verder!

Vorige

Seks onder de douche – praktische tips!

Volgende

Geen zin in decemberstress straks? Daar kun je NU wat aan doen!

  1. Coleta van Bekhoven

    Wederom een geweldige blog. En ben je op zoek naar spelletjes voor thuis, kijk dan eens op de website http://www.pikantespeurtocht.nl Een echte aanrader en hartstikke leuk. Met plezier Coleta namens http://www.altijdblijvenspelen.nl

  2. Rianne

    We zijn tip 3 aan het uitvoeren.
    De eerste avond was het geld al waard. We kwamen er zo anders van terug dan dat we er naar toe gingen. De manier waarop het gegeven word vinden wij heel erg fijn.
    We kijken uit naar de volgende avonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén