Hoewel bij mij thuis als kind alles bespreekbaar was, werd er over seks nauwelijks gesproken. Seks was en is een weinig en moeilijk bespreekbaar onderwerp. We hebben in Nederland dan wel een flinke seksuele revolutie achter de rug, het blijft moeilijk om over seks te praten.
Toen wij de MarriageCourse volgden, en in een oefening de balans van ons huwelijk op maakten, bleken we ons seksleven nogal verschillend te waarderen. We realiseren ons dat we elkaar helemaal niet begrepen, en dus zat er maar één ding op: erover praten. Hoe moeilijk ik dat als man ook vond, we zijn het toch gaan doen. En het heeft ons heel veel gebracht!

Seks wordt beter als je elkaar begrijpt

In de oefening in de MarriageCourse werd onder andere gevraagd om ons seksleven een rapportcijfer te geven. Hierop scoorden we zo verschillend, dat we ons realiseerden dat er iets niet klopte. Hoe kan het dat je samen getrouwd bent, hetzelfde seksleven met elkaar deelt, en het toch zo verschillend waardeert? Blijkbaar verschillen we als man en vrouw zoveel van elkaar, en begrepen we er zo weinig van. De bijbel zegt in een oude vertaling “Adam kende Eva”, waar we tegenwoordig zeggen dat ze “met elkaar naar bed gingen”. Elkaar kennen en seks zijn volgens de bijbel onlosmakelijk verbonden, en dat hebben wij letterlijk aan den lijve ondervonden. Hoe beter we elkaar zijn gaan begrijpen hoe beter de seks werd!

Elkaar begrijpen door te praten

Maar wat vond ik dat moeilijk zeg. Waarom begreep ze het niet gewoon, dat seks een behoefte is, en dat die behoefte er elke dag is. Ook als ik moe ben, of van alles aan mijn hoofd heb, of misschien wel juist dan! Door samen te praten over seks, is mijn vrouw een beetje gaan begrijpen wat seks voor mij betekent, en wat het met mij doet. En andersom natuurlijk! Mijn (seksuele) behoeften zijn niet meer alleen van mij, maar Judith kent ze, en ze wil haar best doen om eraan tegemoet te komen. Hoe mooi is dat! En dat lukt alleen omdat ik erover ben gaan praten met haar.

Ben ik wel normaal?

Is het wel normaal wat ik denk en voel? Of is die behoefte aan seks ook bij andere mannen zo veel meer aanwezig dan bij mijn vrouw? Door het lezen van een aantal boeken en heel veel blogs (zie de links pagina!) kwam ik tot de conclusie dat ik best wel normaal ben, net zoals Judith trouwens ook normaal is, maar wel anders!

Blogs lezen maakt praten makkelijker!

Het samen lezen van blogs en boeken, heeft praten over seks veel gemakkelijker gemaakt. Je kunt elkaar dan gewoon vragen of wat je gelezen hebt bij je geliefde ook zo werkt. Of een blog die heel goed je eigen gevoel beschrijft aan je geliefde laten lezen. Soms is zelf woorden voor je gevoel vinden best lastig (ja, ook voor een blogger πŸ˜‰ ) Maar gelukkig is er heel veel op papier en online voorhanden om te helpen!

Tips om praten over seks gemakkelijker te maken

Om samen een intiem gesprek te hebben, zoals over jullie seksleven, is nogal wat. Bij ons gaat dat niet vanzelf, en bij jou misschien ook wel niet. Daarom hierbij onze tips om het gemakkelijker te maken:

Zorg voor connectie

Als je je verbonden weet met je geliefde, praat je makkelijker over intieme onderwerpen als seks. Niet iedereen spreekt dezelfde liefdestalen, maar zorg dat je elkaars liefdestank goed gevuld houdt. Kom tegemoet aan de behoeften van je geliefde, zoals je zou willen dat je geliefde aan jouw behoeften tegemoetkomt.

Kies het juiste moment

Hoe graag je misschien ook het gesprek over seks wilt beginnen, geduld is een schone zaak. Wacht bijvoorbeeld tot de kinderen op bed liggen en jullie een ongestoord gesprek kunnen voeren. Leg je mobieltjes weg, en neem echt tijd voor elkaar. En lukt het niet om het gesprek te hebben wat je gehoopt had? Ook dat kun je elkaar gewoon vertellen, en er een andere keer verder over praten met elkaar.

Seks is als eten; van erover praten, krijg je er zin in.

Zorg voor de juiste sfeer

Niet iedereen is hier even gevoelig voor, maar zeker voor de meeste vrouwen geldt dat een beetje romantiek en sfeer helpt. ’s Avonds in een rustig hoekje van de tuin om de vuurkorf, of binnen bij kaarslicht maakt een intiem gesprek gemakkelijker. Zelf praat ik bijvoorbeeld gemakkelijker tijdens een wandeling in de natuur. Kijk wat er bij jullie past.
Ook de sfeer tussen jullie is van groot belang. Zorg dat er niets tussen jullie is, ruim conflicten op, en vraag vergeving waar je elkaar gekwetst hebt!

Houdt het luchtig, maar respectvol

Humor is heel belangrijk in een huwelijk! Samen lachen verbindt, en houdt je (relatie) gezond. Maar ga niet te ver, blijf altijd respectvol naar elkaar.
Seks heeft het nodig om samen te kunnen lachen. Bij een vrijpartij gaat zomaar van alles “mis”; kussens die verschuiven waardoor jullie standje ineens niet meer werkt, een por van een elleboog, haar haar in je ogen, en ga zo maar door. Heerlijk om er ontspannen om te kunnen lachen samen!

Geen bijbedoelingen! Verwacht geen seks

Seks is als eten; door erover te praten krijg je er zin in. Maar als de seks het doel van het gesprek wordt, gaat het mis. Blijf gefocust op je geliefde, en het op elkaar beter leren begrijpen. Natuurlijk kan het gesprek nog steeds in een heerlijke vrijpartij eindigen πŸ˜‰

Laat in je hart kijken

Zeg gerust dat je het moeilijk vind om over seks en je gevoelens te praten. Alleen het benoemen hiervan zal het gesprek al gemakkelijker maken. Hoe meer je je geliefde in je hart laat kijken, hoe gemakkelijker je elkaar zult begrijpen. Dat is letterlijk je blootgeven voor je geliefde!

Wat als je als vrouw meer zin in seks hebt dan je man?

Vaak is er in een huwelijk één partner met een grotere seks drive dan de ander. En in veel gevallen is dat de man, maar dat hoeft natuurlijk niet. In ongeveer 20-25 % van de huwelijken heeft de vrouw meer zin in seks dan de man.
Het initiatief voor seks, en ook het initiatief voor een gesprek over seks, zal meestal van diegene komen met de grootste behoefte aan seks. Dat is over het algemeen ook degene die meer behoefte heeft aan variatie, avontuur of gewoon méér seks.
Of jij dat bent of je man of vrouw maakt niets uit. Belangrijk blijft om te beseffen dat jullie allebei anders zijn. Niet beter, maar verschillend. Als jullie dat kunnen accepteren, zullen jullie elkaar nog beter leren kennen en begrijpen, juist in jullie seksleven!

Vertel het verder!