Vrouwen hoor ik nog wel eens mopperen dat hun man alleen maar aan seks denkt. Bij doorvragen blijkt hij toch ook nog wel eens aan iets anders te denken, maar óók de hele dag door: aan seks.

Mannen denken de hele dag aan seks

En ja; dat is ook zo. Zo zitten wij mannen in elkaar. Zo zijn we door God gemaakt.

We zijn nu eenmaal anders dan vrouwen, niet alleen van buiten, we zijn ook anders “bedraad”. Mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen” (Gen 1:27 en Matt 19:4). We zijn overduidelijk verschillend geschapen!

Zo zijn we door God gemaakt!

Veel mannen zouden willen dat hun vrouw ook vaker aan seks zou denken. Of op zijn minst seks net zo belangrijk zou vinden als hij. Dat vrouwen óók anders zijn is voor ons mannen dan weer moeilijk te begrijpen…

Stel dat je als man bijvoorbeeld ’s morgens al denkt aan de mogelijkheden van die avond om er samen een gezellige avond van te maken. Dus je laat dat op subtiele wijze aan je vrouw weten.

“Mooi! Ze reageert zelfs enthousiast!, wat is het toch mooi om getrouwd te zijn“, denk je nog…

En de dag gaat verder, en de avond nadert, en uit niets blijkt dat je vrouw zich nog ook maar iets herinnert van jouw eerdere signalen dat je toch wel zin hebt om ’s avonds samen intiem te zijn. Sterker nog, ze blijkt ondertussen door allerlei bezigheden overdag moe te zijn, en alleen nog zin te hebben in op de bank hangen en tv kijken….

Hoe kan dat nou? 

We hadden toch een “afspraak”? Geeft ze niet meer om me dan? En voor je het weet ben je chagrijnig en voel je je afgewezen. En dan is er maar weinig nodig om een ruzie te laten ontstaan.

Waar is het mis gegaan? Vraag je je af. Je hebt toch afgestemd samen? En vrouwen zijn toch zo gevoelig, ze hebben toch aan een half woord genoeg?

Waar is het misgegaan?

Niet als het over seks gaat dus. Vrouwen denken over het algemeen niet de hele dag aan seks. Sterker nog, de keren dat een vrouw per dag aan seks denkt zijn bij de meeste vrouwen op één hand te tellen.

En als je als man over een gezellige avond samen begint, zal ze dat niet vanzelf opvatten als een afspraak, maar meer als een opmerking in het algemeen dat jij een avond samen met haar waardeert. En dat doet zij ook! Maar tegen de tijd dat het avond is, en het werk is klaar, het huishouden en de was gedaan en de kids zijn naar bed, is jouw subtiele hint van de ochtend allang weer uit beeld. De energie is op, en als het helemaal tegenzit eindigt het in een avond ruzie omdat je elkaar niet goed begrepen hebt. Weg intimiteit.

Hoe had je dit nou anders aan kunnen pakken? Hoe kun je dit soort situaties voorkomen?

Wees in de eerste plaats altijd duidelijk in je communicatie. Door misverstanden ontstaan oorlogen zeggen ze wel eens, maar in ieder geval kan het tot onbegrip en ruzie leiden in je relatie.

“Schat ik zou het heerlijk vinden om vanavond samen te vrijen, wat zou ik kunnen doen om dat mogelijk te maken?”

Als je wilt vrijen ’s avonds, wees daar dan ook duidelijk over, en zorg ervoor dat je zeker weet dat je vrouw je goed begrijpt. Vertel over je wensen en verwachtingen (een spetterende vrijpartij of een vluggertje), en wees bereid er ook wat voor te doen.

Zeg bijvoorbeeld: “Schat ik zou het heerlijk vinden om vanavond samen te vrijen, wat zou ik kunnen doen om dat mogelijk te maken?”

Luister goed naar haar antwoord, en stem samen af wat voor jullie allebei reëel en haalbaar is. Dat voorkomt teleurstellingen en afwijzing.

En vrouwen: geloof me; seks is echt zo belangrijk voor ons mannen, waarschijnlijk nog belangrijker dan je hoogste inschatting. En nee, dat gaat niet veranderen…

Seks is echt zo belangrijk

Seks is voor een veel mannen de ultieme vorm van waardering en intimiteit. Daardoor voelen we ons met onze vrouw verbonden, en kunnen we samen één zijn.

Ook hierin zijn mannen en vrouwen meestal verschillend. Vrouwen hebben het nodig om zich eerst verbonden te voelen voordat ze over seks na kunnen denken. Mannen voelen zich juist verbonden door seks. Dat maakt het des te belangrijker om elkaars verschillen te kennen. Praat erover met elkaar! En hou in gedachten hoe belangrijk seks voor je man is als je een voorstel krijgt voor een vrijpartij!

Ik weet zeker dat je je man een enorm plezier doet, sterker nog, je waardeert hem door te erkennen dat zijn behoefte aan seks er mag zijn. Want dat betekent dat hij er mag zijn!

Vertel het verder!