Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

fouten maken mag!

Fouten maken mag ?!

Gisteren kregen jullie, de volgers van mijn blog, een mailtje met een nieuwe blog: “Ongesteld! Wat nu?“. Maar de link deed het niet. Daarvoor mijn welgemeende excuses! Maar het bracht met wel het idee voor deze blogpost: Fouten maken mag?! πŸ™‚

Hoeveel ruimte geef jij je geliefde om fouten te maken? Hoeveel ruimte krijg je? En hoeveel ruimte geef je jezelf?

Thomas Edison zei: Ik heb niet gefaald, ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken. En uiteindelijk vond hij de gloeilamp uit.

Ruimte

Ruimte om te proberen, en te falen is belangrijk. Om te kunnen ondervinden wat niet werkt, en te leren wat wel werkt.

Ook in je relatie is deze ruimte een belangrijk ingrediΓ«nt om samen te kunnen groeien. Uiteraard kan het daarbij gebeuren dat we onze geliefde onbedoeld kwetsen, en dan zijn excuses en vergeving nodig. Maar in veel gevallen zal het niet tot kwetsen komen, maar hooguit irritatie opwekken. Hoe kun je nou elkaar die ruimte geven?

  • Lach er samen om! Lachen breekt het ijs, geeft een ontspannen sfeer, en laat zien dat we het niet erg vonden en dat er ruimte is! Lachen helpt je om het gebeurde te relativeren, en laat zien dat je het niet erg vond.
  • Praat er over! Vertel elkaar je irritaties, maar ook je mislukkingen, en accepteer van jezelf en je geliefde dat dat mag. Ook 10.000 keer… Feedback naar elkaar is belangrijk om te kunnen leren. Hoe moet je geliefde anders van je weten wat het met je deed? Om dit op een ontspannen manier te kunnen doen is het belangrijk om vooral te luisteren en vragen te stellen.
  • Geef niet op! Blijf jezelf en elkaar die ruimte geven. Niemand heeft er wat aan als je opgeeft, en van het gevoel dat je altijd faalt wordt je echt niet blijer. Fouten maken mag! Opgeven nooit! Moedig elkaar aan, het gaat je relatie echt laten groeien.
Vergeving

Laten we nooit vergeten dat we bij God ook fouten mogen blijven maken. Hij heeft ons alles al vergeven. De ruimte die we van God krijgen is eindeloos. Zijn genade is gratis (maar niet goedkoop!) Ik hoop dat dat je ook zal inspireren om je geliefde ook die ruimte te bieden.

En wat nou het verhaal achter dat mailtje was?

Gisteren terwijl ik aan het klussen was, had ik ineens een idee voor een nieuwe blog. Om te voorkomen dat ik het vergeten zou, leek het me beter om het even op te schrijven, en daar biedt WordPress de mogelijkheid voor met een conceptblog. Ik sloeg het concept op met de verkeerde knop, en ook al corrigeerde ik dat heel snel, de mail was er al uit. Multitasking-Cartoon-Man-With-Original-BackgroundDaarom zal een man… geen twee dingen tegelijk doen!

 

En die blog over ongesteld! Wat nu? Die kun je hier alsnog lezen: Voor HEM, en voor HAAR!

Vertel het verder!

Vorige

Het huwelijk in één zin – Daarom zal een man …

Volgende

Wat kunnen schermpjes voor je relatie betekenen?

  1. Nu houden we je zeker je zeker in de gaten, ben wel nieuwsgierig geworden nu!

  2. Helder verhaal Gerben. Mijn verloofde en ik kunnen -meestal achteraf- wel lachen om fouten. Ad heeft ook de nodige zelfspot, wat ik heel aantrekkelijk vindt. Mensen die zichzelf te serieus nemen hebben vaak meer moeite met het toegeven van fouten.

    • Hoi Anne, Leuk dat je het herkent. De juiste balans tussen serieus en ontspannen is soms best moeilijk, maar kan zoveel opleveren!

  3. AriΓ«lla

    Soms was er voor mij niet zoveel ruimte om te falen. Omdat ik zelf te streng was misschien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén