Iemand zei laatst tegen mij:“Goede huwelijksboeken, daar zijn er in Nederland veel te weinig van.” Afgelopen weken las ik het boek “Zo verbeter je je seksleven” van Kevin Leman, en wat mij betreft is er in ieder geval één goed huwelijksboek bijgekomen! Denk nou niet dat het alleen maar over seks gaat. De ondertitel is: “Een goed gesprek, een betere band, de beste seks“. Lees hier mijn recensie!

Zo verbeter je je seksleven - Kevin Leman

Dit boek is ook voor jou!

Deze toch wel dikke pil, begint met een vragenlijst of dit boek ook voor jou is. De meeste vragen waren wat mij betreft open deuren, en ik begon dan ook met lezen met de gedachte dat dit boek weliswaar een mooie recensie op mijn blog op kon leveren, maar niet voor mij was… Nou, laat je niet van de wijs brengen door die vragenlijst, want ook als je denkt dat je seksleven best goed is, kun je aan dit boek echt wat hebben!

Dikke pil

Allereerst lijkt het boek echt dik met zijn 315 pagina’s, maar het eigenlijke boek vult alleen de eerste helft. Daarna volgt een enorme opsomming van allerlei herkenbare vragen, waar weliswaar ook heel veel van te leren is, maar wat je echt niet allemaal hoeft te lezen. Gelukkig leest het boek vlot weg, en is er geen enkel moment dat ik moeite moest doen om mijn aandacht erbij te houden.

Het Amerikaans valt wel mee gelukkig

De auteur Kevin Leman kende ik al van zijn opvoedboek “Zo wordt opvoeden leuk“, en ook in dit boek is de opbouw vergelijkbaar: Na een inleiding volgt een opdeling in 5 hoofdstukken, genoemd naar de weekdagen maandag tot en met vrijdag. Ik was wat huiverig voor zijn toch wat Amerikaanse stijl, maar gelukkig heeft de vertaler bij uitgever Gideon dit goed omgezet naar de Nederlandse beleving. Het heeft mij niet in de weg gezeten tijdens het lezen in elk geval!

Leve de verschillen!

De inleiding van “Zo verbeter je je seksleven” benadrukt de verschillen tussen mannen en vrouwen. Niet vanuit problemen gedacht, maar als kans: “verleidelijk verschillend!” noemt de auteur het. Dit hoofdstuk alleen al is het lezen waard.
Deze positieve benadering lees je trouwens door het hele boek, en is erg aanstekelijk. Daarnaast wordt het belang van seks in het huwelijk neergezet: “De krachtigste lijm die je als man en vrouw tot je beschikking hebt.” Mooi gezegd πŸ˜‰

Seks is de krachtigste lijm die je als man en vrouw tot je beschikking hebt!

Waarom vrouwen seks nodig hebben

Maandag gaat over “Waarom vrouwen seks nodig hebben“. Voortbordurend op de verschillen tussen man en vrouw legt Dr. Leman uit hoe seks voor een vrouw werkt, wat de drie belangrijkste behoeften van een vrouw zijn, en wat er in de weg kan zitten om naar seks te verlangen. Vast heel herkenbaar voor de vrouwen, maar zeker ook het lezen waard voor de mannen! De auteur geeft veel praktische tips voor zowel mannen als vrouwen hoe je hiermee jullie seksleven kunt verbeteren.

Waarom mannen seks willen

Dinsdag heet: “Waarom mannen seks willen“. Net als in het vorige hoofdstuk ook hier weer 3 belangrijkste behoeften, maar nu van de man. Bijzonder herkenbaar beschreven, en ik denk voor de dames net zo leerzaam als het vorige hoofdstuk voor mij als man was. Ook hier maakt de schrijver het heel praktisch, zodat je niet blijft zitten met de vraag hoe je met al die kennis je seksleven kan verbeteren, inclusief 7 dingen die je man gelukkig maken in minder dan 5 minuten tijd!

Er ligt iemand bij je in bed

Woensdag heeft de bijzondere titel: “Er ligt iemand bij je in bed…“. Het gaat over indringers; in bed, tussen je oren en in je rugzak. Meer dan je denkt hebben je ouders al lang nadat je het huis uitgegaan bent nog invloed op je huwelijk en seksleven. Ook eerdere seksuele ervaringen zullen hun invloed hebben. Dr. Leman beschrijft de mogelijkheden en geeft praktische vragen om over na te denken en samen te bespreken. Ook noemt hij de vijf grootste problemen in huwelijken: onopgeloste ruzies, gebrek aan hygiΓ«ne, vermoeidheid, gebrek aan genegenheid en romantiek, en gebrek aan liefdevolle woorden. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een aparte alinea voor mannen en voor vrouwen, waarin opnieuw gebaseerd op de verschillen, de adviezen dus ook op maat zijn. Ook hier weer de positieve benadering, waarbij de auteur niet bang is om de lezer zo nu en dan ook stevig toe te spreken.

Een verstandige echtgenoot luistert niet alleen naar de woorden van zijn vrouw: hij kijkt ook in haar ogen en interpreteert haar lichaamstaal.

De liefde bedrijven met woorden

De liefde bedrijven met woorden” is de titel van donderdag.
Dit hoofdstuk gaat over de kunst van het communiceren met het andere geslacht. Dagelijks merk ik zelf hoe de verschillen tussen mijn vrouw en mij in de communicatie tot uiting komen, en dit hoofdstuk was dan ook een feest van herkenning. Niet alleen over alledaagse onderwerpen, maar ook als het gaat over praten over seks wordt door de auteur veel waardevolle tips gegeven om hierin te groeien. Door het hele boek is ook goed merkbaar dat de auteur verstand heeft van psychologie; hij relateert bijvoorbeeld naar je positie in het gezin. Als oudste uit een gezin, zul je een andere persoonlijkheid hebben ontwikkeld dan dat je de jongste of middelste was. In dit hoofdstuk wordt hier extra aandacht aan besteed, en opnieuw praktisch ingevuld hoe je hiermee jullie relatie en seksleven kan verbeteren.

Een beetje pit

Vrijdag gaat over afwisseling, en dan met name in de slaapkamer. Ook hier weer veel uitvoerbare ideeΓ«n om de sleur uit jullie seksleven te halen. Net als door het hele boek is ook hier duidelijk merkbaar dat de auteur christen is, maar zeker niet preuts! Na de oproep om creatief te zijn, gaat het volgende deel over het genot van orale seks: “Gebruik je mond!” is het advies.

Hooglied 2:3
‘Zijn vrucht is zoet voor mijn mond.’
‘Drink, en word dronken van liefde!’
‘Mijn lief is naar zijn tuin gegaan, naar zijn kruidentuin, om daar te hoeden en er lelies te plukken. Ik ben van mijn lief en mijn lief is van mij; hij hoedt tussen de lelies.’
‘Je navel is een ronde kom, die gevuld is met kruidige wijn.’
Ik gaf je kruidige wijn te drinken, van het sap van mijn granaatappel.’

Conclusie

Al met al een bijzonder praktisch boek om op een hele positieve manier jullie seksleven een boost te geven. Ik heb er echt wat aan gehad in elk geval. Het is even wat leeswerk, maar nooit saai! Boordevol toepasbare adviezen, op een openhartige manier beschreven. Kevin Leman gaat geen onderwerp uit de weg. Als het al niet in het eerste deel aan bod komt, dan wel in de vragen in deel twee. Jammer dat er geen overzicht van de vragen is opgenomen. Dat zou bladerwerk voorkomen als je op zoek bent naar een specifiek vraag. Dit boek is zeker een aanrader, ook als je, zoals ik, bij het lezen van de vragenlijst voorin denkt van niet. Leerzaam tot het eind. Doe er je voordeel mee voor jullie seksleven!

Als je dit boek (of iets anders) koopt bij bol.com via deze link, steun je deze blog!

Vertel het verder!