Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

decemberstress

Geen zin in decemberstress straks? Daar kun je NU wat aan doen!

Het is herfst, en het leven wordt alweer op volle snelheid geleefd. Van het rustige zomerritme is bij ons in ieder geval weinig meer over. Links en rechts wordt er zelfs alweer nagedacht over Sinterklaas vieren. De kerstspullen liggen in de winkel, en als ik zo aan de komende decembermaand denk dan heb ik toch wel een dubbel gevoel: Ik kijk uit naar alle gezelligheid, maar niet naar alle drukte en stress die erbij komt kijken. Is er nog wel tijd voor een beetje rust? Blijft er nog tijd en ontspannenheid genoeg over voor intimiteit?

De afgelopen jaren zijn wij er gelukkig steeds beter in geworden om hier op tijd over na te denken en keuzes in te maken. En dat helpt echt! Het is echt nog niet stress-vrij, maar zeker ontspannender!

Nu is het moment

Want nu is het moment om samen te kiezen wat je echt belangrijk vind, en daarmee ook waar jullie “nee” tegen gaan zeggen. Zodat je tegen de echt belangrijke dingen “ja” kunt zeggen.

Gaan jullie wel of niet Sinterklaas vieren, en hoe dan? Met wie? Hoe groot? En hoe vul je de kerst in? Past er nog een kerstdienst bij, of is het programma zo vol dat kerst alleen nog over eten en familie gaat? Hoe ziet oud en nieuw er straks uit? Wie nodig je uit, of waar ga je langs? Hoe vind je in al die drukte nog momenten van rust? momenten voor elkaar, voor echt contact, voor een vrijpartij?

Maar weet je? Ook tegen “verplichte nummers” kun je nee zeggen. Echt waar. Je hebt je eigen keuzes te maken.

Jullie zijn een team!

Samen met je geliefde zijn jullie een team. De decembermaand is dus ook een uitdaging voor jullie samen. Als er één stress heeft, heeft de ander dat ook. En daar waar de één moeilijk “nee” kan zeggen kan de ander dat misschien gemakkelijker. Gebruik elkaars sterke kanten! Schoonfamilie en familie is best wel eens een uitdaging, maar als je er jullie gezamenlijke uitdaging van maakt, brengt het jullie alleen maar dichter bij elkaar. Je hebt hier als team samen mee te dealen. En als je het als team bespreekt en besluit, zul je samen ook veel makkelijker en plezieriger de decembermaand doorkomen.

Grenzen

Uiteraard is het goed om ook rekening te houden met familie en vrienden, maar bedenk goed waar jullie grenzen liggen. Je zou bijvoorbeeld wel kunnen zorgen dat een alleenstaand familielid niet eenzaam is met kerst, maar niet het organiseren van een familiebreed kerstdiner. Belangrijk is om duidelijk (maar vriendelijk!) naar familie en vrienden te laten weten wat jullie besloten hebben. Misschien wordt het je niet altijd in dank afgenomen, maar hopelijk respecteert men jullie keuze. Je zult zien dat jullie in december dankbaar zijn dat jullie op tijd keuzes hebben gemaakt.

Als jullie dit niet nu al bespreken, loop je de kans dat de decembermaand met al zijn drukte jullie (weer) overkomt. Jarenlang was dat bij ons het geval, wat vaak in ruzies en frustraties resulteerde. Dus ga een avondje zitten met je geliefde, en denk samen na over de feestmaand, zodat het voor jullie ook echt een feestmaand kan worden.

Zonder December-stress!

PS: Mocht je toch uitkomen op een best wel volle decembermaand, vergeet dan niet wat intimiteitsmomentjes in te plannen!

Vertel het verder!

Vorige

Investeer je in je huwelijk, of in je scheiding?

Volgende

5 talen van de liefde – spreek je de liefdestaal van je geliefde?

  1. Dank je wel. Het is vaak zo dat als je kinderen hebt, zij meer stress hebben dan hun ouders. Sommige tieners hebben er zoveel feestjes in december!

    • Hoi Aritha,
      Dankjewel voor je aanvulling! Dat herken ik wel bij onze eigen kinderen ook. Gelukkig mogen we ze ook leren om hier goed mee om te gaan, en dat betekent vaak nu al keuzes maken.

  2. December is zeer zeker mijn minst favoriete maand in het jaar. Het kan leuk en gezellig zijn, maar wat een verplichte nummers en wat een geregel! Tijmen en ik hebben gisteren tijdens een etentje met z’n tweeën even besproken wat we wél en wat we niet willen. Het komt vast weer goed 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén