Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

prioriteiten

Hoe je in alle drukte tijd over kunt houden voor je HUWELIJK

Het is al weer even geleden dat ik een blog geschreven heb, en dat heeft alles te maken met de prioriteiten in mijn leven. Ik kan nou eenmaal moeilijk bloggen over je huwelijk prioriteit geven, en zelf bijvoorbeeld bloggen belangrijker vinden…
Waar staat jouw huwelijk op je prioriteiten lijstje? En ervaart je man of vrouw dat ook zo?
26550564_s

Soms hoor ik mensen zeggen dat je prioriteiten moeten overeenkomen met de tijd die je er aan spendeert. Dan zou slapen, werken en eten heel hoog op mijn lijstje moeten staan, en toch​ staan ze dat niet. Toch zegt de tijd die je ergens aan spendeert wel wat, maar niet alles.

Voor mij staan God, gezin en werk, gevolgd door kerk, familie en vrienden bovenaan. Oké, ik geef toe, in de praktijk staan mijn top prioriteiten soms behoorlijk onder druk, en maken ze ruzie om de bovenste plek, maar zo zou ik het graag willen hebben. Onder het kopje “gezin” staan ons huwelijk, en onze kinderen. En niet onbelangrijk: in die volgorde!

Consequenties

De afgelopen weken waren voor mij behoorlijk druk, onder andere door het organiseren van onze groepsdeelname aan de Opwekking pinksterconferentie. We waren met iets meer dan 50 mensen uit onze kerk, samen met nog 19 duizend anderen. En het was prachtig! Maar ook behoorlijk vermoeiend. Mooi om te doen, maar het kostte wel een flinke hoeveelheid tijd en energie. En als je eenmaal met organiseren begint kun je moeilijk halverwege stoppen. Als je er voor kiest om een bepaalde taak te gaan doen, dan heeft dat consequenties, en kost het je wat, vaak ook op de langere termijn.

Moetjes

Rond deze tijd van het jaar zijn er daarnaast behoorlijk wat seizoenssluitingen, BBQ’s, en andere dingen die nog net even voor de vakantie “moeten”, waardoor je huwelijk zomaar minder aandacht kan krijgen dan je eigenlijk zou willen. Het is een geren en gevlieg om het gezin te organiseren, er zijn allerlei uitjes, want het is weer lekker weer. En je loopt het risico dat de tijd voor elkaar er bij in schiet. (In al die drukte is deze blog dus ook even wat lager op de prioriteiten ladder uitgekomen…. )

Wat kun je daar aan doen​?

Hoe kun je zorgen dat er tijd over blijft om dingen samen te doen, de connectie te maken en samen tijd voor intimiteit te hebben?

Het allerbelangrijkste is dat je van elkaar weet wat je prioriteiten zijn. Heb je je lijstje wel eens met elkaar besproken? Deel je elkaars prioriteiten, of verschillen jullie in wat je het belangrijkst vind?

Maak samen herinneringen,
dan heb je iets moois om op terug te kijken!

Daarnaast helpt het om tijd samen te plannen. Dat klinkt misschien heel zakelijk, maar het helpt wel. Reserveer een moment in je agenda voor elkaar, en hou je er ook aan. Ga samen wandelen, uit eten of doe iets leuks. (Wij gaan bijvoorbeeld binnenkort naar de “Escape room voor de liefde”). Maak samen herinneringen, dan heb je iets moois om op terug te kijken als je opnieuw in een drukke tijd terecht komt.
(Een avond samen naar een scherm kijken helpt over het algemeen minder goed om van hart tot hart verbinding te maken met je geliefde…)

Als derde zou ik willen aanraden altijd eerlijk te zijn over je agenda en je plannen. Stem samen je verwachtingen af, en kijk waar je elkaar tegemoet kunt komen. Ook als je er achter komt dat iets nu niet kan, kun je altijd kijken wanneer dan wel. Zo zorg je er voor dat verwachtingen over en weer realistisch blijven, en je toch iets hebt om naar uit te kijken samen.

prioriteren is ook dingen niet doen

Besef goed dat een extra drukte tijd best wel even kan, maar dat het uiteindelijk gewoon slecht voor je is. Stress eist zijn tol op de lange termijn, dus probeer een levensritme te vinden dat genoeg rust bevat, en waarin ook genoeg tijd is om aan jullie relatie te werken. Zorg voor voldoende rust en oplaadmomenten in jullie leven. En mocht je het idee hebben dat je gewoon teveel dingen prioriteit geeft, en echt belangrijke dingen komen in de knel, dan wordt het misschien tijd om een aantal dingen niet meer te doen… Prioriteiten stellen is niet alleen kiezen wat het belangrijkste is, ook kiezen wat minder belangrijk is, en wat dus minder aandacht gaat krijgen.

beach-382488_1280

Geef dus de dingen die je werkelijk belangrijk vind de prioriteit in je leven!

Vertel het verder!

Vorige

Zinderende zomerhitte

Volgende

Altijd SAMEN blijven spelen!

 1. Goed om tijd voor elkaar in te plannen. Besef ook dat zo’n gevuld leven een luxe-probleem is. Heel wat singles willen zo met je ruilen!

  • Hoi Anne,
   Dank voor je reactie. Ik besef heel goed dat ik soms makkelijk praten heb met mijn huisje boompje beestje leven, vergeleken bij zoveel singles die dat ook zouden willen.
   Recent las ik de single-zijn verhalen van twee single vrouwen die ik bewonder om wie ze zijn:
   http://www.geloofwaardigspreken.nl/lievepaulus/ en http://marijevdberg.nl/blog/
   Misschien heb je er wat aan?
   Vooral de zin (uit de blog van Paulien) “Ik heb me weer voorgenomen dat dit nooit ten koste mag gaan van het genieten van mijn huidige zegeningen die God geeft.” is denk ik een hele belangrijke, zowel voor singles als voor getrouwde mensen.
   Psalm 37 is een hele mooie psalm, vol met opdrachten en beloften: https://bijbel.eo.nl/bijbel/psalmen/37 !

 2. Coleta van Bekhoven

  Mooie herinneringen samen creëren dat is idd van belang om de liefde voor elkaar in beweging te houden. Heeel belangrijk want de liefde staat ook niet stil 🙂 De kunst daarbij is altijd samen te blijven spelen en de omstandigheden daarvoor te creëren en /of omgevingen te vinden waar dat mogelijk is. Tijd is een omstandigheid en het plannen van tijd voor elkaar daar kan je invloed op hebben. In de escaperoom voor de liefde hebben wij een altijd blijven spelen beleving gecreërd waar ieder stel zijn eigen mooie herinneringen kan creëren en een hoop plezier met elkaar kan hebben door romantische opdrachten te spelen . Met plezier Coleta

 3. Ariëlla

  Dank je wel. Prioriteiten stellen is heel erg belangrijk. Daarnaast zit hem ook vaak in de kleine dingen. Ik las op een Engels site: vraag elke dag aan elkaar: “Hoe was je dag, schat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén