Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Goed ruzie maken doe je zo!

Goed ruzie maken doe je zo!

Iemand zei eens: “Zolang je nog ruzie maakt gaat het goed, dan geef je (nog) om elkaar.” Misschien zit er wel een kern van waarheid in, maar ik zou het daar niet bij willen laten. Een jaar of wat geleden maakten wij heel regelmatig ruzie, en kwamen meningsverschillen vaak terug. Tegenwoordig gaat het veel beter, en zijn onze ruzies zeldzaam. Hoe hebben we dat bereikt? Lees onze tips!

Ruzie maken doe je zo!
123rf
Wat is ruzie eigenlijk?

De Van Dale houdt het op “een verschil van mening“. Dat vind ik wat simpel.
Wikipedia heeft een completere betekenis: “Ruzie is een situatie of verschijnsel waarbij mensen onenigheid met elkaar hebben, wat gepaard kan gaan met over en weer schelden, het elkaar de schuld van iets geven, zwartmakerijen, of zelfs fysiek geweld.” Dat komt dichter bij mijn beleving van onze echtelijke ruzies, hoewel gelukkig altijd zonder geweld.

Als er wel fysiek geweld in je huwelijk gebruikt wordt, dan is er iets ernstig mis, en adviseer ik je om professionele hulp te zoeken. Fysiek geweld betekent dat emoties te hoog oplopen, en je je niet meer kunt beheersen. Bagatelliseer het niet, denk niet dat het vanzelf wel overgaat, maar zoek alsjeblieft hulp, in de kerk, bij je huisarts of via www.ikzoekchristelijkehulp.nl

Goed ruziemaken, hoe doe je dat dan?

Om goed ruzie te kunnen maken is het nodig om van elkaar te houden. Dat klinkt raar misschien, maar als die liefde er niet (meer) is, dan ga je niet zo veel hebben aan onze tips, maar zul je eerst de basis van je huwelijk weer op orde moeten krijgen.

Om goed ruzie te kunnen maken is het nodig om van elkaar te houden.

Dat hoeft niet te betekenen dat je voortdurend verliefde gevoelens voor elkaar hebt, of dat je nooit boos op elkaar mag zijn, maar dat je je houdt aan wat je beloofd hebt: Trouw te zijn aan elkaar, en van elkaar te houden door dik en dun. Lees onze tips:

1. (H)erken elkaars verschillen.

Vanzelf ga je ervan uit dat andere mensen hetzelfde in elkaar zitten als jij zelf. Waarschijnlijk heb je in je huwelijk ondertussen ontdekt dat er toch ook wel veel verschillen zijn tussen jullie: hoe je dingen beleefd, wat je belangrijk vindt, en waar je van houdt. Als het goed is houden jullie in ieder geval allebei van elkaar! Door met elkaar in gesprek te blijven, zul je elkaar steeds beter leren kennen. Op een training heb ik ooit geleerd wat de kracht van open vragen is, en dat komt goed van pas. Ik oefen nog dagelijks 😉 . Als je dit moeilijk vind, ben je echt niet de enige! Gelukkig zijn er heel veel hulpmiddelen, en kun je vragen stellen echt leren. Hier schreef ik er eerder over.

In je huwelijk is het belangrijk om te weten hoe jullie beiden reageren op ruzie. Kruip je in elkaar en duik je weg, of zoek je de confrontatie? De MarriageCourse noemt dit egel- of neushoorn-gedrag. Als je weet hoe jullie in elkaar steken kun je doorvragen naar elkaars behoeften: Voor een neushoorn is dat vaak even uitrazen, terwijl een egel eerder even wat tijd voor zichzelf nodig heeft. Prima natuurlijk, maar probeer ook hierover duidelijk te zijn naar elkaar. Bijvoorbeeld: “Ik heb het even nodig om alleen te zijn, straks kom ik terug en kunnen we er over praten.”

Onze ervaring is dat als we genoeg tijd samen nemen, om elkaar te kennen, te leren kennen en elkaar onze liefde te geven, we nauwelijks ruzie maken. Terwijl als we dat laten schieten, hebben we ruzie om “niets”, en eigenlijk kost ons dat nog veel meer tijd. De investering in elkaar is dus geen zonde van je tijd, maar maakt juist getrouwd zijn geweldig!

2. Zoek het goede voor elkaar!

Realiseer je dat je van elkaar houdt, maar dat er even een rimpel in het laken zit. Vertel elkaar ook dat die basis van liefde er is, en dat je nog steeds van hem of haar houdt. Daarmee wordt je perspectief op het onderwerp anders en herinner je elkaar aan jullie beloften van trouw. Ook als het even niet makkelijk is. Je zult zien dat dat onzekerheden wegneemt, en de basislaag van vertrouwen weer terugbrengt. Dat is nodig om elkaar te kunnen begrijpen, en het misverstand uit te kunnen praten met elkaar. Misschien denk je nu wel “Daar heb ik helemaal geen zin in als we ruzie maken!”? Dan daag ik je uit om er eens goed over na te denken en het gewoon eens te doen. Blijf wel eerlijk natuurlijk!

Je huwelijk is tenslotte belangrijker dan gelijk hebben of gelijk krijgen.

3. Vorm een team!

In een huwelijk zijn altijd verschillen aanwezig tussen de man en de vrouw. Dat is onoverkomelijk, en ook niet erg. Sterker nog, zo vul je elkaar aan! Jullie zijn getrouwd, en daardoor samen één geworden: een team dus. En dat betekent dat als er ruzie ontstaat, dat niet tussen jullie in hoort te staan. Het zou jullie gezamenlijke probleem moeten zijn. Zo kun je het ook samen bij God brengen. In die gezamenlijkheid, met liefde voor elkaar, is een probleem ineens veel kleiner.
Team-zijn kost wat van jezelf, maar het levert het dubbele op voor jullie samen! Je huwelijk is tenslotte belangrijker dan gelijk hebben of gelijk krijgen.

4. Niet na 22 uur…

In de MarriageCourse hebben we geleerd dat het beter is om ’s avonds laat geen ruzie meer te maken. Voor dat we die regel hanteerden zaten we soms tot diep in de nacht lelijk tegen elkaar te doen, maar nu niet meer. Mocht het misgaan, dan drukken we om 22u de pauze knop in. Onze ervaring is dat je de volgende dag veel gemakkelijker tot een oplossing komt samen.
Maar er staat toch in de bijbel (Efeze 4:26) “Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid. ? Hoe zit dat dan?
Klopt helemaal. Deze tip staat ook niet op zich, maar zou gepaard moeten gaan met de andere tips! Dan zul je zien dat er van die boosheid nauwelijks wat over blijft!

5. Vergeef ruimhartig!

Ik werd altijd al extra boos als ik weer eens het gevoel kreeg dat ik weer het eerste sorry zou moeten gaan zeggen. Daar had ik helemaal geen zin in! Maar ondertussen heb ik geleerd dat het in het huwelijk niet gaat om afwegen op weegschaaltjes wie er aan de beurt is om sorry te zeggen. Het gaat er om de minste te willen zijn, en als dat betekent dat ik het eerste sorry moet zeggen, dan is dat wat God op dat moment van mij vraagt. Wat kan ik dan nog anders dan sorry zeggen?

Dat waren de 5 tips om goed ruzie te maken. Ik hoop dat je er wat aan hebt, en ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Vertel het verder!

Vorige

Exclusieve liefde – Waarom wachten met seks?

Volgende

Praten over seks – Hoe pak je dat aan?

  1. Goede tips. Ik zelf heb er ooit ook over geschreven en noemde toen ook dingen als; vermijd woorden als ‘altijd’ of ‘nooit’ (Jij doet ook nooit iets aan het huishouden…komt niet fijn over wanneer hij net de vuilnis aan de straat heeft gezet). Ook de ik-boodschap is belangrijk in het ruzie maken. Want hoe ik iets beleef kan heel iets anders zijn, dan hoe hij het heeft bedoeld. Het boekje ‘Geweldloze communicatie’ is heel behulpzaam en een aanrader. Maar het mooist is samen bidden na de ruzie. Want we denken allemaal dat wij gelijk hebben terwijl er maar Eén is die gelijk heeft omdat Hij alles door- en overziet.

    • Hoi Anne, wat een mooie aanvullingen! Het boekje ken ik niet, dus ik ga het eens opzoeken 😉 En inderdaad, bovenaan staat dat God boven alles staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén