Over huwelijken en seks vanuit christelijk perspectief

Sleur? Zo houdt je de spanning erin!

Sleur? Zo houd je de spanning erin!

Vroeg of laat kan het zomaar gebeuren: Sleur in je huwelijk. Helemaal niet raar, want voor onze hersenen gaat nou eenmaal alles makkelijker als alles altijd op dezelfde manier gebeurt. Maar niet goed voor onze relatie, want sleur is niet interessant en spannend!

Sleur? Zo houdt je de spanning erin!
bron: 123RF

Na een jaar of wat samen ken je elkaar behoorlijk goed. Je weet wat je aan elkaar hebt, je weet wat de handigste rolverdeling is, en hoe je zó vrijt samen dat je ook nog tijd en energie overhoudt. Het nieuwe is eraf, en de passie verdwijnt. En voor je het weet is de lol eraf of raak je zelfs geïnteresseerd in een ander. Maar er is goed nieuws! Je kunt echt de spanning en passie weer terugkrijgen in je huwelijk!

Als je niets doet groei je uit elkaar

Otters slapen drijvend op hun rug. Om te voorkomen dat ze uit elkaar drijven houden ze elkaars hand vast. Zo is het ook met jou en je geliefde. Als je niet bewust in je relatie investeert, zul je op een bepaald moment onbewust uit elkaar drijven.

Otter houden elkaars hand vast
bron: wikimedia

Iedereen ontwikkelt zich in zijn leven, soms met grote stappen, en soms met kleine. Denk aan veranderingen in werk, hobby, vrijwilligers werk of een taak in de kerk. Het is belangrijk om elkaar daarin mee te nemen. Niet alleen in de beslissingen, maar ook in het denkproces er naar toe. Zo zorg je er voor dat je samen niet alleen verbonden bent, maar ook verbonden blijft. Blijf bij elkaar betrokken, in elkaar geïnteresseerd, zodat je niet uit elkaar drijft!

Maak nieuwe ervaringen samen

Op de computer in de huiskamer komen onze digitale foto’s langs als screensaver. Op deze manier houden onze foto’s onze herinneringen levend. Ze herinneren ons aan mooie momenten met elkaar als gezin maar ook samen. Maar ze inspireren ons ook om steeds weer nieuwe herinneringen te maken. En herinneringen samen verbindt!

Samen dromen bindt samen

Door samen te blijven dromen over jullie toekomst, plan je als het ware nieuwe herinneringen. Je leert elkaars dromen en fantasieën kennen, en kunt samen creatief zoeken naar manieren om jullie dromen te realiseren. Laat je niet tegenhouden door de weerbarstige realiteit, maar zoek samen naar mogelijkheden om jullie dromen te gaan doen. Samen zijn jullie een sterk team!

Blijf daten samen!

Toen we verkering hadden stonden vanzelf de weekenden in het teken van samen zijn. Met het groeien van ons gezin heeft ons gezinsleven een flinke hap aandacht en tijd opgeëist, en als we niet oppassen raakt onze relatie samen in de knel. Met pubers in huis die laat naar bed gaan valt het niet mee om een rustige romantische avond te hebben samen. Maar het kan wél! Zo nu en dan is ’s avonds de benedenverdieping van ons, en blijven de kids boven. Dan kunnen wij in alle rust genieten van een rustige maaltijd, een goed gesprek of een romantische avond. En wil je echt zeker weten dat er niet zomaar iemand binnenkomt, dan kun je de deur blokkeren met een slot (als dat erop zit), of zet je er iets voor. Een goed huwelijk zonder sleur is belangrijk, ook om voor de kinderen te kunnen zorgen samen.

Maak van je huwelijk weer prioriteit, en maak seks weer belangrijk!

Doe eens wat nieuws met seks

Waar een huwelijk in sleur terechtkomt, zal de seks daar meestal de eerste indicator van zijn. Als jullie vrijpartijen er altijd hetzelfde uit zien, en de frequentie neemt af, is het tijd voor actie!
Maak van je huwelijk weer prioriteit, en maak seks weer belangrijk!
Heb je geen inspiratie? Probeer dan bijvoorbeeld eens een app als Ultimate Intimacy (Engels), koop nieuwe lingerie (het oog wil ook wat!), en versier elkaar weer als vroeger. Geef jezelf helemaal in de slaapkamer, geniet van elkaar, en wees gul naar je geliefde. De Bijbel zegt in 1 Korinthe 7: 4 : De vrouw heeft niet de beschikking over haar eigen lichaam, maar de man. En evenzo heeft ook de man niet de beschikking over zijn eigen lichaam, maar de vrouw.
Juist als je lang getrouwd bent ken je elkaar na al die jaren echt goed, en kun je elkaar volledig vertrouwen, toch? Dan zouden jullie juist de beste seks moeten kunnen hebben! Als dat niet zo is, is misschien goed om aan dat vertrouwen te werken samen.

De vrouw heeft niet de beschikking over haar eigen lichaam, maar de man. En evenzo heeft ook de man niet de beschikking over zijn eigen lichaam, maar de vrouw.

1 Korinthe 7:4

Geef sleur geen kans!

Laats las ik een artikel wat stelde dat relatietherapie juist slim is als het goed gaat met je relatie. Therapie klinkt alsof er iets mis is, en je een dokter nodig hebt, maar dat hoeft niet zo te zijn natuurlijk. Het is juist een manier om te blijven investeren in je huwelijk, om te zorgen dat het goed blijft gaan. En dat kan op allerlei manieren. Denk aan de Marriagecourse, een programma als LoveSync of het lezen van blogs samen. En als je een relatietherapeut een relatiecoach gaat noemen klinkt het ook gelijk een stuk aangenamer 😉
Door te blijven investeren in jullie huwelijk geef je sleur geen kans!

Heb een beetje lef!

Sleur bestaat uit gebaande paden en bekende wegen. Om aan sleur te ontsnappen is een lef nodig. Lef om je comfort zone wat op te rekken, een stap te zetten. En als het goed is kan dat ook, omdat het vertrouwen in elkaar daar ruimte voor maakt. Daag elkaar een beetje uit, en laat je ook uitdagen. Doe bijvoorbeeld eens een “challenge” samen.
Wie heeft je verteld dat je huwelijk saai zou moeten zijn, of waarom ben je dat gaan geloven? Buiten je comfort zone bestaat er weinig sleur!

En bij alles: Praat erover!

Of het nou is over herinneringen, dromen, je comfort zone of seks, als jullie er niet over (kunnen) praten, schiet je er weinig mee op. Neem de tijd om samen te praten. Iedere dag een kwartiertje, iedere week een avond, ieder jaar een weekend, om zo letterlijk en figuurlijk elkaars hand vast te blijven houden en jullie huwelijk te laten groeien en bloeien.

Wat doe jij om sleur buiten jullie huwelijk te houden?

Vertel het verder!

Vorige

Relatie Inspiratie – mei 2019

Volgende

Relatie Inspiratie – juni 2019

  1. Coleta van Bekhoven

    mooie blog !

  2. Goed hoor, dat van die otters wist ik niet. Mooi voorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén